Nettijatkot 2/2013

-SIcK cookin Wappueväät:

 

Juustoinen keittolounas:

tarvitset:
– n. 500g Lihaa (Poronkäristystä, Riistakäristystä tai Jauhelihaa)
– 2 kpl sipulia
– 5-6kpl perunaa.
– 1kpl Bataattia
– 2kpl Porkkanaa
– Selleriä + Palsternakkaa (Pienet palaset riittävät, esim. puolikkaan porkkanan kokoinen)
– Kasvisliemikuutio
– 125g Viherpippurisulatejuustoa (Esim. Koskenlaskijaa)
– 250g Kylmäsavuporosulatejuustoa (Esim. Koskenlaskijaa)
– Vettä

Aloita ruskistamalla liha pannulla.
Laita puoli litraa vettä kiehumaan kattilaan. Heitä mukaan liemikuutio.
Kuori perunat, bataatti, porkkanat, sipulit, selleri ja palsternakka. Leikkaa ne viipaleiksi tai suikaleiksi.
Lisää ne kattilaan sitä mukaan, kun saat pilkottua. Aloita porkkanasta, sillä se kypsyy kaikkein hitaimmin. Jos vettä näyttää olevan liian vähän, lisää sen verran, että juurekset peittyvät.
*Jos epäröit sellerin tai palsternakan lisäämistä, niin kokeile rohkeasti ja aloita pienellä palasella. Muutenkin voit vaihdella juuresten määrää ja laatua mielesi mukaan.
Lisää kattilaan ruskistamasi liha, lisää vettä sen verran, että juurekset ja liha peittyvät.
Kun porkkanat alkavat olla kypsiä, lisää mukaan Viherpippuri- ja Kylmäsavuporosulatejuusto palasina. Sekoita välillä.
Kun perunat ja juurekset alkavat olla pehmeitä, tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.
Anna jäähtyä vähän ja tarjoile.

 

Lampaanpaisti

– 2kg lampaanpaistia
– 50g voita
– 2rkl suolaa
– ½tl mustapippuria
– 1rkl sinappia
– 1tl kuivattua minttua
– 4kpl valkosipulinkynttä
– 2dl paistilientä
– 1rkl vehnäjauhoja
– 1tl soijaa
– 1dl kermaa

1. Sulata lampaanpaisti jääkaapissa, varaa siihen noin yksi vuorokausi
2. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja mausteet
3. Kuori valkosipuli ja tee veitsellä pieniä koloja lihan pintaan ja työnnä niihin syvälle valkosipulilohkot
4. Levitä maustetahna paistin pinnalle
5. Paista uunissa 175 asteessa uuniritilän päällä
6. Kun paistomittari näyttää 75-80 astetta on liha kypsää. Ota paisti pois uunista ja anna sen levätä
7. Ota paistiliemi talteen kastiketta varten. Lisää siihen vettä sen verran että kokonais nestemäärä on 6dl
8. Sekoita jauhot ja kerma, vispilöi se kuumaan paistoliemeen. Lisää vielä 1tl soijaa ja keitä noin 5 minuuttia

Paistin valmistamisessa kului huomattavasti aikaa, joten kannattaa varata riittävästi aikaa. Valmistusprosessi ei sinällänsä ole kovin vaikeaa, sillä suurin osa ajasta menee odottamiseen.

Valmistamisessa kuluikin aikaa vähän vajaa 4 tuntia, sisältäen lähikaupassa mausteiden ja lisukkeiden oston.

Odotukset mausta olivat korkealla, mutta loppujen lopuksi tulin pettymään tuotokseen sillä maku ei ollut kovinkaan kummoinen.

 

 

Daim

 ½ dl jauhettuja manteleita tai pähkinöitä
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
2 rkl siirappia
1 dl sokeria

1 rkl kaakaojauhetta

175 g maitosuklaata

Sekoita suklaata lukuunottamatta kaikki aineet kattilassa ja keitä hiljaa koko ajan sekoittaen vartin verran, mössö on valmista kun se irtoaa kattilan reunoista kokonaan. Lätki koko setti öljytylle leivinpaperille ja anna jähmettyä. Sulata suklaa ja levitä se jäähtyneen massan päälle.

Vinkkinä niille jotka aikovat itse valmistaa tätä, ei kannata sulattaa suklaata kattilassa levyn ollessa 6:lla. Suklaa kyllä sulaa, mutta niin myös palaakin.
Itse mössön valmistaminen oli tarkkaa hommaa, sillä liian vähän aikaa keitettynä se ei pääse kovettumaan ja liian kauan keitettynä mausta tulee kitkerää.

 

 

Oululainen kebu,Kaijonharjusta

1. Kävele kebumestaan.

2. Selaa listaa kunnes pää räjähtää

3. Päädy johonkin randomiin

4. Odota valmistumista

5. Muista kuitti… ihan ilkeyttäsi

6. Nauti

 

 

X-tra – Pizza med skinkaKinkkupizza

1. Ota paketista.

2. Lue paketista paistolämpö ja aika.

3. Älä sammu

4. Jos et sammunut, nauti. Jos sammuit, soita palokunnalle, ettei tartte auttaa.

 

 

 

 

Pizza, ihan itse taikinasta lähtien (3 pizzaa)

Taikina:

15g tuorehiivaa

500g hiivaleipäjauhoja

10g suolaa

50g oliiviöljyä 

320g vettä

 

Taikinan käsittelyssä on kaksi tapaa. Se ihan normaalin suomalaisen tapa, kaataa kaikki kulhoon ja hakata nyrkillä niin, että rystyset sinertää, tai sitten se hifimpi tapa…

Jos kunnon hifistelyt haluaa nakata peliin, silloin kannattaa sekoittaa veteen siihen kivasti liukenevat jutut ja sekoitella, sitten lisätä jauhot, mutta heti kun taikina ei ole enään litkua, nakataan koko setti puhtaalle pöydälle ja muotoillaan pitkulaiseksi. Taikinapitkulaan sitten tartutaan reippaasti, nostetaan ylös ja pyöräytetään toinen pää käsien alle ja päät painettaisiin toisiinsa ja settiä jatkettaisiin niin paljon, että kädet eivät enään nouse. Tällä tavalla saat kivasti ilmaa taikinaan ja siitä tulee parempi. Tämän jälkeen taikinan täytyy nousta joko tunnin huoneenlämmössä tai sitten yön yli jääkaapissa. Pyöräyttele kolmeen tasakokoiseen palloon ja odota vielä 15 minuuttia. Tässä vaiheessa voit pakastaa taikinan jos haluat tehdä osan pitsoista myöhemmin. 

 

Täyte:

Muotoile taikina kivasti pyöreäksi. Jos olet italialainen viiksihemmo, onnistuu se näppärästi käsin, mutta suomalainen käyttää rehellisesti kaulinta… 

Päällystä taikina tomaattimurskalla ja ripottele päälle kinkkua ja herkkusieniä oman makusi mukaan, juustoa unohtamatta. 

Paista 225 asteessa (celciusta) noin 10 minuuttia.

Mässää

 

Wappukinkku, joulun alesta

1. Osta kinkku joulun alennusmyynneistä. 

2. Pakasta

3. Ota sulamaan edeltävänä päivänä, esimerkiksi viileään veteen. 

4. Laita kinkku ritilälle uuniin noin 100 asteeseen, ihrapuoli ylöspäin ja junttaa lämpömittari noin kinkun keskustaan asti. Laita kinkun alapuolelle korkea pelti ja laita siihen vettä. 

  • Teoriassa kinkun pitäisi paistua 1½ tuntia per kilo, käytännössä ei kuitenkaan koskaan. Aina menee pidempään, vaikka kuinka nälkäisenä kyttäät.

5. Kun kinkku on saavuttanut 78 astetta se on makkeimmillaan ja sen voi nostaa ulos. Poista kinkusta verkko ja läskit ja kuorruta sikaa ihan sikana voimakkaalla sinapilla. Nosta lämpötilaa reippaasti ja laita kinkku takaisin, pidä uunissa kunnes sinappi alkaa tummentua (ei kuitenkaan savuamiseen asti.)

 

 

Kastike:

Eläppä kaada sitä pellille tippunutta rasvaa poies. Kaada rasva kattilaan siivilän läpi ja lämmitä. Lisää rasvaan parin desin purkki kermaa ja valko-, sekä mustapippuria ja vähän maizena-suurustetta paketin ohjeen mukaan. Älä käytä mitään jauhoja vaikka mistä lukisikin niin. Menee kuitenkin metsään 🙁

 

Kaurak

eksit, ihan itse

Ainekset:

50 g Margariiniä

1 dl Sokeria

2 dl Kaurahiutaleita

1 rkl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 muna

 

Ohjeet:

Sulata margariini ja sokeri kattilassa. Lisää loput aineet ja sekoita nopeasti. Jaa taikina pellille halutulla tavalla ja paista 5-7min 200 asteessa.


huom: taikina laajenee huomattavasti uunissa

Vastaa